Ingerman, Sandra – Toxische gedachten helen

Uitgever: A3Boeken 96 blz. Isbn: 9789491557613 €14,50

In ‘Toxische gedachten helen’ reikt Sandra Ingerman, therapeut en sjamanist, je een krachtige helingsmethode aan. Deze vorm van spiritueel helen is al heel oud en Ingerman vertaalt deze naar onze tijd. Zij leert je hoe je jouw toxische gedachten kunt identificeren, hun negatieve energie kunt transmuteren en jezelf kunt beschermen tegen de schadelijke invloeden van anderen die projecteren vanuit onwetendheid. Hierbij werkt ze onder meer met meditaties, visualisaties, ademhaling, verbeelding, de kracht van woorden en de elementen. Tools voor persoonlijke transformatie die je makkelijk zelf in de praktijk kunt toepassen.

“Sandra Ingerman legt op mooie wijze uit hoe onze gedachten ons leven creëren en anderen beïnvloeden. Tegelijkertijd herstelt ze het licht en de magie uit de diepte van onze ziel.” – Carol Schaefer, auteur ‘Grandmothers Counsel the World: Women Elders Offer their Voices for Our Planet’

Recensie Serotia Vors 15-03-2022

Ik begrijp het principe van bewust worden van negatieve gedachten en uitingen ervan. Wat het doet met mijn lichaam, mijn gedachten, maar ook wat ik een ander kan aandoen met de dingen die er vaak uit geflapt worden. Positief denken en doen geeft een verandering in mijn eigen levenswijze, maar beïnvloed ook de mensen en dieren om mij heen. Mijn honden kunnen mij hierin zo fijn laten spiegelen.

Maar ondanks alle verworven ‘wijsheden’ die ik denk te hebben is het boek van Sandra een fijn handvat om weer eens in mijn kracht te komen, en weer eens echt bewust te worden van hetgeen ik zeg en doe. 

Zeker de afgelopen 2 Covid-jaren hebben mij soms tot wanhoop gedreven. Als er ergens negativiteit en negatieve gedachten gekweekt zijn, is het daar wel. 

Ik vond het dan ook een hele verademing om weer eens aan de hand meegenomen te worden door al die valkuilen, daar waar het allemaal verkeerd kan gaan.

Sandra geeft fijne werkbare onderzoek methoden om deze destructieve gedachten weer de baas te kunnen. Dit doet ze door voorbeelden te geven, maar ook meditaties, schrijfsessies en door zelfonderzoek. Ademhalen is ook zoiets wat er verkeerd insluipt en waar een bewust momentje wel op zijn plaats is. Ze houdt je ook een spiegel voor, zelfreflectie, en hoe ga je ermee om, hoe projecteren van gedachten werkt. Verder geeft ze tips om jezelf te beschermen, en te proberen om al die toxische gedachten om te zetten in positiviteit, en om dus jezelf te helen. 

Ik heb het met veel plezier gelezen, heel herkenbaar ook. Een bruikbaar boek wat in eenvoudige taal en tips je aanzet tot zelfonderzoek. Wat weer even die auw-punten aanraakt en laat zien waar het fout gaat, en hoe je de energie kan ombuigen. 

Dat betekent niet dat ik soms niet in die valkuilen zal stappen, maar hopelijk herken ik de dingen voordat het escaleert en kan ik zorgen dat het mij minder raakt, en ik sneller herstel. Het was weer even een eye-opener in zelfkennis.