Zutter, Jan de – Abracadabra


Zutter, Jan de – Abracadabra
255 pagina’s | Uitgeverij Houtekie
Sinds het begin van de jaren vijftig kent de hekserij of de Wicca een langzame heropleving in het Westen. Tienduizenden mensen komen bij volle maan in kleine groepjes samen om de Grote Moedergodin te eren en vieren tijdens acht sabbats het wisselen van de seizoenen. De Wicca is een moderne natuurreligie die zich inspireert op voorchristelijke tradities. De nieuwe heksen bezoeken opnieuw de oude cultusplekken waar onze voorouders samenkwamen, trekken het bos in om contact te zoeken met bomen, verdiepen zich in de kruidenkunde en oude magische praktijken. En toch ontvluchten ze de moderne maatschappij niet. Ze hebben een baan, communiceren via Internet en hun magisch dagboek, het Boek der schaduwen staat soms gewoon op de harde schijf van hun pc.
Abracadabra is een uitgebreid lexicon dat een volledig overzicht geeft van de moderne hekserij. Naast historische achtergrondgegevens over de seizoensfeesten en volle maansfeesten, inwijdingen, overgangsrituelen, rituele werktuigen en magische gebruiken, worden voor het eerst in het Nederlands alle rituele teksten van de sabbats en passages uit het boek der schaduwen gepubliceerd. Abracadabra biedt ook een overzicht van alle belangrijke westerse heksentradities en -verenigingen en biografische gegevens van de meest toonaangevende heksen in binnen- en buitenland. Abracadabra is darmee in het Nederlandse taalgebied hét standaardwerk over de moderne hekserij.
Jan de Zutter (1962) is redacteur bij De Morgen. Hij publiceerde eerder bij Hadewijch ‘De Meisjes, over prostitutie in Antwerpen en ‘De Schaduw van de Maan’, een introductie op een moderne heksenbeweging in Europa.