Wormhoudt, Linda – Ademtocht


Linda Wormhoudt
ill. Coby Schilder
14,5x21cm, 192 p., pb
ISBN: 978 90 77408 68 1
NUR: 749, 303
Prijs: € 16,50
Uitgever: A3 boeken

De dood is de man met de zeis, de rustbrenger, de insluiper, maar ook de welkome gast. De dood is alles en niets. De dood confronteert ons met wat we vrezen, wat we verwachten, dat wat we kennen, ontkennen, erkennen. De dood is deel van ons leven, of we willen of niet.

De dood als onlosmakelijk onderdeel van het leven heeft sjamaniste Linda Wormhoudt altijd al gefascineerd. Ze deed veel onderzoek naar rituelen rond de dood in verschillende culturen, omdat deze veel vertellen over mensen en het leven dat ze leiden. Ze kent zelf een aantal gezichten van de dood en weet dat hij aan ieder mens weer iets anders van zichzelf laat zien. Vaak gekleurd door cultuur of achtergrond, soms door angst, soms door hoop.
De dood trekt zich niets aan van grenzen, Linda ook niet. Haar verhalen spelen zich af tegen verschillende culturele achtergronden en in verschillende tijden. Sommige verhalen zijn persoonlijk en komen voort uit eigen ervaring; andere zijn ingefluisterd.

Coby Schilder tekende met potlood bezielde portretten van enkele hoofdpersonen. Niet van de dood zelf, want zoals u weet heeft hij vele gezichten.

‘Ademtocht’ geeft diverse beelden rond sterven, de dood en wat er eventueel daarna gebeurt. Deze beelden zijn soms gekleurd door de cultuur waarin men leeft. Het is geen rouwverwerkingsboek, persoonlijk document of zelfhulpboek, hoewel het wel steun kan bieden aan nabestaanden. Het boek vertelt onder andere over rituelen voor een stervende of pas gestorvene. Daarnaast worden verschillende emoties en acties beschreven die door de aanwezigheid van de dood worden opgeroepen. Een van de uitgangspunten van “Ademtocht” is, dat de dood een overgang is naar een andere staat van zijn.