Huising, Marjanne – Kruidenwijsheid


 
 
 
 
 
21 x 21 cm, fc, geïllustreerd
192 pagina’s
ISBN: 978 94 91557 02 6
NUR: 861 428 728
Prijs: € 29,50
Uitgever: A3 boeken 
Ben jij een appelmens, een madeliefjeskind of heb je op dit moment behoefte aan rozenenergie? Welk kruidenmens ben jij? Er is een kruid dat wezenlijk bij je past en bij je blijft. Er zijn ook kruiden die je kortere tijd iets te vertellen hebben. Kruiden voeden je geest met hun diepere betekenis en helpen je in balans te blijven. Daarnaast kunnen kruiden pijn verhelpen.
In vroeger tijden wisten mensen door intuïtie en overdracht welk kruid wanneer nodig was. In de loop der eeuwen zijn veel mensen dit vermogen kwijtgeraakt. Met dit boek biedt kruidenvakvrouw Marjanne Huising je informatie en veel handvatten om dit vermogen weer te ontdekken. Laat je niet tegenhouden omdat je driehoog achter op een etage woont, want in je eigen omgeving is de natuur altijd te vinden! Door zevenblad te oogsten, appels te plukken en kastanjes te verzamelen worden de seizoenen onderdeel van je leven. Je zult ontdekken dat er oeroude wijsheid in je schuilgaat en dat je die in het dagelijks leven zo kunt toepassen.
Van meer dan vijftig kruiden die in onze omgeving zijn te vinden geeft Marjanne Huising informatie over het kruid zelf waaruit het kruidenmens ontstaat, de geneeskracht die de verbinding legt tussen de mens, bij welke klachten je het kruid kunt inzetten en de spirituele kracht die zich verbindt met jouw innerlijk weten. Verder geeft ze recepten voor bijvoorbeeld een pot thee uit eigen tuin of een zalf van gedroogde (gekochte) bloemen, praktische aanwijzingen om te aarden of de zon te ontmoeten op een sombere dag, affirmaties en nog veel meer kruidenextra’s.
“Ik hoop dat het boek je leidt langs de wegen van de seizoenen, letterlijk door het ervaren van de lente die roept om de prille brandneteltoppen te plukken en te drogen, de zomer die wordt ingeluid door het sint-janskruid, de gulle herfst die kastanjes en appelen in je schoot werpt en de winter die om rust vraagt en het genieten van de massage met sint-jansolie, met een kopje thee van de brandnetel die de afvalstoffen wegneemt. Figuurlijk leiden de wegen van de kruiden langs de seizoenen van het leven waarin klachten, ongemakken en ziekteprocessen een rol kunnen spelen. De seizoenen helpen bij het opbouwen van innerlijke krachten om het zelfhelend vermogen aan te spreken en te activeren.”
Recensie Serotia:
Kruidenwijsheid heb ik al enige tijd in mijn bezit en ik ben heel kritisch geweest in het beoordelen ervan, want er zijn inmiddels al honderden boeken over kruiden verschenen. Ik zoek op dit gebied wel een boek dat iets aanvult en toevoegt en niet het zoveelste 13e in een dozijn boek.
Nou ben ik een afgestudeerd herborist; kruidengeneeskunde, en dat maakt me op dit onderwerp een kritische lezer, ik heb redelijk verstand van zaken wat kruiden betreft. Dus over de geneeskrachtige kant van kruiden kan je me niet zoveel wijs maken, daar zit een stukje kennis, dat zocht ik dus ook niet in haar boek.
Dat staat er overigens wel in, begrijp me niet verkeerd, ze geeft wel degelijk uitleg over een stuk kruidengeneeskunde. Die informatie klopt helemaal en is duidelijk omschreven, dat kan ik geheel bevestigen.
Maar wat maakt dit boek dan toch interessant voor mij, wat is de extra aanvulling wat informatie betreft?
Het boek Kruidenwijsheid belicht nog een andere kant van kruiden; de spirituele kant, het magische aspect. Dat soort informatie vond ik eigenlijk alleen in het grote en dure (helemaal de prijs waard overigens) ‘Compendium van rituele planten in Europa’. Marjanne gaat met deze spirituele kant van kruiden op geheel eigen wijze aan de slag in haar boek. Zo heeft ze de kruiden ingedeeld op type mens en daar kon ik als Rozemarijnmens ook wel wat mee. Het klopt en sluit aan op mijn zijn, een herkenning dus. Leuk en leerzaam om jezelf zo ingedeeld te zien, spiegeltjes voor de ziel noem ik dat.
Verder schrijft ze bij ieder kruid een stukje over ‘Praktische hulp’, ‘Spirituele kracht’, ‘Zelf toepassen’ en ‘Let op’. Ieder stukje bevat informatie over het kruid, wat je ermee kan doen, de praktische tips, waarvoor het kruid staat, en dan bedoel ik de energetische kant ervan. Een soort van affirmatie en omschrijving van het kruid waar je op een spiritueel vlak mee aan de slag kan. De kracht die een kruid op energetisch vlak kan geven en brengen.
Verder is het boek gewoon een plaatje om te lezen en te bekijken. Naast de kleurrijke indeling van de pagina’s, het fijne vierkante formaat, bevat het boek prachtige kruidenfoto’s. Zijn de praktische toepassingen van de kruiden uitgelicht in een rood kader en vind je mooie spreuken gericht op het desbetreffende kruid.
Het extra leuke van dit boek is ook dat het als een orakel te gebruiken is. Marjanne legt precies uit hoe je dat moet doen en je komt inderdaad op verrassende antwoorden en inzichten.
Kortom een boek toepasbaar via de geneeskrachtige kant en de spirituele kant, en dat maakt dit boek dus weer anders dan de andere. Het geeft mij weer een andere kijk en extra informatie op de kruiden die zij beschrijft.