Billups, Tammy – Zielscontracten tussen mens en dier

A3Boeken ISBN: 97889491557637 160 blz.

Dieren zijn bereid ons te helpen helen en evolueren. Op hun beurt willen dieren ook helen en evolueren. Jouw ziel en de ziel van jouw hond, kat of ander dier, hebben van tevoren afgesproken wat zij willen oplossen in dit leven. Hoe dichter je emotioneel bij een dier staat, hoe meer zielscontracten er actief zijn voor wederzijdse groei en transformatie.

Tammy Billups, holistisch heler en gecertificeerd therapeut, deed eerder baanbrekend onderzoek naar de vijf emotionele kernwonden bij dieren. Daarna richtte haar onderzoek zich op het hogere doel van de relatie tussen mens en dier, en hoe hun beider heling en evolutie kunnen worden bevorderd. Zij definieert zeven soorten zielscontracten – van ‘fysiek’ (dier vertoont dezelfde klachten als baasje) en ‘emotionele wond’ (door bijvoorbeeld verlating of grensoverschrijdend gedrag) tot ‘pinnacle lessen’ (denk aan geduld, zelfliefde, compassie, onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen). Sommige contracten hebben een dierenleven lang nodig om te worden vervuld, andere slechts een enkele ontmoeting. Als je inzicht krijgt in de karmische relatie die je met jouw dier hebt, krijg je inzicht in de problemen die bij jullie beiden spelen en wat daarvan de oorzaak is.
Billups gaat ook in op twee onderwerpen die moeilijk zijn voor dierenliefhebbers: afscheid nemen en dierenmishandeling.

“Ik dank alle lezers voor hun liefde voor hun dieren en hun wens om zich te verdiepen in de relatie met hun dieren, zodat ze de hogere zielenlessen zullen ontdekken. De lessen waarvan de dieren hopen dat ze ontdekt zullen worden. Ik hoop dat ze met de inzichten en adviezen uit mijn boek meer zicht krijgen op de relatie met hun dier voor heling, groei en troost.”

Recensie: 26-07-2022

Zielscontracten tussen mens en dier; samen evolueren – Tammy Billups

Het boek kwam net nadat wij onze oudste hond Alex hadden laten inslapen. Na enkele maanden van ziek zijn, veel dokters bezoek en onderzoek, veel medicatie, en alleen maar zieker worden, hadden wij er voor gekozen om zijn korte leven van net geen 10 jaar te beëindigen, eigenlijk zijn lijden te beëindigen. 
Nu heb ik in een leven vol met katten, totaal 22 stuks, waarvan er nog 3 in leven, en ook 8 honden, waarvan er nog 4 nu leven, helaas veel te vaak al met afscheid moeten dealen, en zal er dus nog 7 keer voorstaan, als er niets meer bij komt. Maar dat heeft mij er nooit van weerhouden om mijn leven te verrijken met huisdieren. Wel altijd afgedankte herplaatsers, asieldieren, rescue honden en een kat uit buitenland. Op de een of andere manier kwamen ze altijd mijn leven binnenstappen, soms via vrienden, soms via het asiel waar ik gewerkt heb, soms bij toeval, al weet ik dat toeval erg betrekkelijk is. De laatste 6 honden en 1 kat via een stichting voor rescue dieren in Roemenië. 
Het boek heeft haast 3 maanden op de kast gelegen, ik kon mij er met al mijn verdriet niet toe zetten om te beginnen, tot vorige week. 

Zielscontracten … ik ben er dus velen aangegaan, en zij met mij, als ik Tammy dus mag geloven in haar verhaal. Zij zegt dat dieren niet voor niets in je leven komen, ze zijn er als maatjes die jou helpen, waar je van kan leren, die jouw gedrag spiegelen. De dieren sluiten op een hoger niveau met jouw Hoger-zelf een contract om bij je te komen wonen, omdat er dus nog karma opgelost moet worden, of oud zeer opgeruimd dient te worden. Ergens tussen hun ziel en de jouwe wordt er een deal gemaakt om lessen te leren, of om je te helpen in dit leven. Ik ben inderdaad van mening en bewust dat je veel kan leren van jouw dieren, ze spiegelen je gedrag, dat heb ik zelf al heel wat keren ervaringen, ook goede hondentrainers vertellen je dat. Alex heeft menig keer op mijn -geduld- buttons lopen drukken, en hoe ongeduldiger ik werd, hoe vervelender hij. Ik merkte dat als ik rustig en geduldig was, hij een stuk beter luisterde. 

Maar naarmate ik verder kwam in het boek, las ik dat het zielscontract nog wel wat dieper ging dan ik in eerste instantie wist. Tammy weet dat als heler en therapeut goed uit te leggen. En ook daar ging ik verbanden leggen naar wat mijn huidige dieren mij nog te vertellen, c.q. leren hebben. 

Ook begrijp ik nu ook waarom het ene dier onder je huid kruipt, en de ander wat oppervlakkeriger blijft plakken, want ik heb eerlijk gezegd niet met al mijn dieren door de jaren heen een innig diep zielscontract in mijn beleving. Het ene dier heeft nu eenmaal wat meer invloed op jouw leven dan het andere, sommige zijn er volgens mij ook gewoon voor de gezelligheid, en zijn ze er niet allemaal om op jouw knoppen te drukken. 

Moeite heb ik wel met haar stelling dat ook mishandelde dieren voor hun leven kiezen bij die persoon. Hetzij voor die persoon, of om naderhand door jou gered te worden. Net zoals het beëindigen van de zielscontracten, doordat het dier komt te overlijden. Ergens begrijp ik haar redenatie en manier van zien en handelen op hoger niveau, maar mijn ratio wil hier nog niet helemaal aan. 

Ik ben blij dat ik het eindelijk gelezen heb nu, moet het hier en daar nog wel even laten bezinken. Het bracht uiteraard een hoop gevoel en verdriet naar boven om op deze manier naar je dieren te mogen kijken, maar ook dankbaarheid en blijdschap dat ze in mijn leven wilden komen. 

Ik ga na het lezen van dit boek toch weer met een andere blik naar mijn dieren en hun gedrag toe kijken, mooi om dat zo te ervaren. Een aanrader voor iedereen met dieren, al was het alleen maar om hun gedrag beter te begrijpen, en zo eens kritisch naar jezelf te kijken. Ik heb in ieder geval weer een hoop geleerd van mijn verbindingen op zielsniveau.