Moon, Irisanya – De Nornen; wevers van lot en magie

A3Boeken ISBN 9789491557781 144 blz.

Aan de voet van de wereldboom zitten Urd, Verdandi en Skuld. Zij die de levensdraden spinnen, meten en afknippen. Verleden, heden en toekomst. Ze overzien het lot, dat wat voorbestemd is te gebeuren in jouw leven. Hoe je omgaat met wat het lot op jouw pad brengt, dat is aan jou.

Priesteres en heks Irisanya Moon voegt mythen, geschiedenis en persoonlijke ervaringen samen tot een inspirerende ontdekkingsreis met de Nornen. Ze geeft onder meer oefeningen en meditaties, zodat je op verschillende manieren met hen kunt werken. Zo kun je een relatie met hen opbouwen en hun magie verweven in persoonlijk werk. Je ontdekt onder meer dat tijd niet simpelweg het verleden, het heden en de toekomst is, maar ook een culminatie van wat je hebt geleerd en de omstandigheden waarin je bent geboren. Je kunt er altijd voor kiezen om het beter te doen, want dit zal beïnvloeden wat er gaat gebeuren en hoe het web van wyrd wordt geweven.

Recensie: Serotia Vors 29-12-2023

Aan de voet van Yggdrasil zitten de Nornen. Zij die de levensdraden spinnen, meten en afknippen. Verleden, heden en toekomst. Ze overzien het lot, dat wat voorbestemd is te gebeuren in jouw leven. Hoe je omgaat met wat het lot op jouw pad brengt, dat is aan jou.

Jaren geleden heb ik in de Duitse plaats Thale de ‘Mythenweg’ bewandeld. Een aaneensluiting van beelden, geluid en wandbeschilderingen die de Noordse mythologie tot leven brachten. Daar heb ik voor het eerst de Nornen ontmoet, een prachtig wit stenen beeld van drie vrouwen.

Maar wie zijn de Nornen en wat doen ze? Hoe breng je ze in jouw leven? Hoe werk je met hen?Irisanya is stellig in haar benadering van de Nornen: ze kan je alleen vertellen hoe zij de Nornen kent en hoe zij met hen samenwerkt, geen verhalen over hoe anderen dat doen.
Ze geeft een goede uitleg over alle drie de Nornen afzonderlijk, wie ze zijn en wat ze doen. En niet alleen dat, maar ook meditaties en oefeningen om de Nornen beter te leren kennen en met hen een relatie op te bouwen.

Een daad in het verleden heeft effect op het heden, in alle keuzes die je in het leven maakt. Het zette mij weer even in het hier en nu, en het besef van de kwetsbaarheid van het leven zelf, maar ook de kostbaarheid van het leven, want het is tenslotte maar kort. De draden die gesponnen worden, wat pak je op, wat liet je liggen, bewust of onbewust? Wat voor invloed hebben andermans draden op de spanning van jouw draden, kruisen ze elkaar, raken ze verstrikt ineen? Mijn halfzus zei ooit tegen mij: “Als mijn moeder niet was overleden, was mijn vader nooit met jouw toekomstige moeder getrouwd en had ik nooit een jonger zusje gekregen.” Dit is duidelijk hoe gevolg en oorzaak aaneen gesponnen worden door Urd.

Ik vond het lezen van het boek een mooie manier om naar mijn leven te kijken en bewuster te worden van de verbindingen, keuzes, toekomstbeeld.
Het meest indrukwekkende vond ik de manieren die Irisanya geeft om met Skuld te werken. Dat raakte mij van binnen, de begrafenis voor de verliezen in mijn leven, dat was even een harde reminder. Maar wat mooi om zo dingen te verwerken, gedachten te ordenen.

Het boek en de Nornen zetten wel aan tot nadenken, overdenken, meer dan ik verwacht had. Een fijne manier om zo helderheid te scheppen in verleden, heden en toekomst.

Want … wat ga je doen met dit ene wilde en kostbare leven?

Ik heb de opdrachten en meditaties met plezier gedaan. Ze zijn duidelijk omschreven en ze dragen daadwerkelijk bij tot de verbintenis met de Nornen. Tot nu toe waren ze een onderdeel van een mythologie die ik kende, maar ik had nooit bewust met ze gewerkt of verbinding gezocht. Maar ook al doe je niets met de Noordse mythologie, het is een verrijking om op deze manier naar de wevers van lot en magie te kijken. Heel herkenbaar, wat zorgt voor reflectie en zelfkennis. Het heeft mij zelfs in de heilige nachten aan het weven gezet van een jaarwiel met de kleuren die de drie Nornen vertegenwoordigen.

Ik ben blij met alle reflectie en eye-openers die het boek mij gebracht hebben en via de vele opdrachten nog zullen brengen.