Lankester, Joke en Ko – Groene Man en Groene Vrouw

 

Hun symboliek en gedaantes vanaf de steentijd tot nu
Joke en Ko Lankester
21×23 cm
240 pagina’s
circa 500 afbeeldingen
ISBN: 9789077408865
NUR: 646 720
Prijs: € 34,50
Uitgever: A3 boeken
Al meer dan twintig jaar zijn wij, net als vele anderen, geboeid door het raadsel van de Groene Man, die op onverwachte momenten ons pad kruiste, afgebeeld in middeleeuwse kerken en andere oude gebouwen. Soms kwamen er stengels uit zijn mond, soms groeiden er bladeren op zijn gezicht.
Na verloop van tijd gingen we naar hem uitkijken en hem speciaal opzoeken. Tot onze verbazing zijn we erin geslaagd zijn sporen tot de Romeinen te volgen. Wat ons nog meer verbaasde was dat de Groene Man niet alleen een hoofd heeft, zoals ons altijd werd verteld, maar ook een lijf. En hij is zelden alleen. Vaak is er ook een Groene Vrouw, die vreemd genoeg bijna nooit door anderen is opgemerkt.
Joke heeft door de jaren heen honderden foto’s genomen van Groene Mannen, Groene Vrouwen en andere Groene Wezens. In dit boek beschrijven we het epos van de Groene Man en de Groene Vrouw die door de eeuwen heen onder ons zijn geweest. Ze hebben zich aangepast aan de gangbare kunststromingen of religieuze overtuigingen, maar zijn toch altijd zichzelf gebleven.
Nooit eerder is hun verhaal zo indringend beschreven. Voor het eerst krijgt ook de Groene Vrouw de plaats die haar toekomt. Het boeiende relaas wordt toegelicht met honderden door Joke gemaakte foto’s.
Joke en Ko Lankester
Recensie Serotia: Lezing Joke en Ko – HC Mierlo 06 juli 2011
‘De Groene Man en de Groene Vrouw, hun symboliek en gedaantes vanaf de steentijd tot nu’, las ik in de folder die bij de entrée van de PFI-conferentie op de tafels lag. Geen idee wat ik me erbij voor moest stellen, maar het nieuwe boek erover kwam eind mei uit, helaas net twee weken te laat voor de conferentie. Ik heb die dag met beiden gesproken en gevraagd of ze interesse hadden om naar het HC te komen om deze lezing in Mierlo te geven. De opkomst was meer dan gehoopt, een groot projectiescherm en een beamer kon ik lenen.
Joke achter de laptop, en Ko voor het scherm, inclusief speelmuis-laser aanwijs-lampje, welk geklik een grappig tafereel opleverde in de vorm van twee katten die voor het scherm naar Ko zaten te kijken of hij wilde spelen met ze, en uiteindelijk tijdens de lezing maar erbij gingen liggen.
Maar wat is een Groene man of Groene vrouw? Wiki zegt: “Groene Man is de Nederlandse vertaling van het Engelse begrip Green Man. Een Groene Man is meestal te zien als ornamentele toevoeging of versiering aan bijvoorbeeld een console, kapiteel of sluitsteen in gewelf of boog aan kerken en andere bouwwerken. Het is bijna steeds een menselijke kop, maar ook dierfiguren komen voor. Uit de gezichtsopeningen groeien takken met bladeren, vegetatie dus. Zo’n Groene Man is vaak aan een buitengevel te zien bij een ingang en dan vervaardigd uit natuursteen Binnen kan een Groene Man aanwezig zijn die uit stucwerk is vervaardigd of daarop is geschilderd. Ook komen afbeeldingen voor in houtsnijwerk.”
En dat is precies waar de lezing dus ook om draaide. Joke en Ko namen ons mee door een wereld van geschiedenis, en lieten ons kennismaken met alle ‘gezichten’ van deze Groene Mannen en Groene Vrouwen in onze bouwwerken, alle gezichten en vormen die vegetatie bevatten. Van sluitstenen en sacrofagen tot houtsnijwerken in kerkbanken. Meer dan 80 prachtige dia’s, waarvan de meeste door Joke zelf gemaakt, vertelden ons het verhaal van de soms zo onzichtbare heidense symboliek die nog overal ter wereld te zien is. Tegen het eind van de 19e eeuw werden in o.a. Hamelen, de verschillende neostijlen vermengd en verschenen de eerste gebouwen in jugendstil. Een plek waar we dus twee weken geleden zelf nog waren geweest. Later terugkijkend naar onze foto’s hadden we dus wel degelijk die mooie Groene man en Groene leeuw en het prachtige roze en blauwe gebouw op de plaat vastgelegd. En zo ga je ineens met een heel ander beeld kijken naar al die bouwwerken en versieringen.
Hun boek neemt je nog eens gedetailleerd mee op deze geschiedkundige reis, uiteraard voorzien van diezelfde mooie foto’s en heel veel verhaal, achtergronden, ontstaan van etc.
Kortom: een interessante avond, en een mooi boek rijker.