Kooistra, Maja – Wind

Uitgever A3Boeken – ISBN: 978 94 91557 58 3 – 256 pagina’s – Euro 32,50

De wind komt voorbij in een zachte bries of woedende storm. De wind neemt geur en geluid mee van ver en dichtbij. Draagt wolken vol regen, die het land vruchtbaar maakt, rivieren laat stromen en dorst lest. Voert hagel en sneeuw aan, die het land teisteren. Brengt warmte en koude, die al het leven alert laten zijn, voeden, uitdagen en kunnen verslaan. De wind is het krachtigste transportmedium op aarde. Hij verplaatst niet alleen zand, löss en enorme wolken vulkanische as, maar laat ook daken, muren, schepen, brugdelen en bomen door de lucht vliegen als hij die op zijn verwoestende pad tegenkomt. De wind genereert de hoogste, vernietigende golven, maar draagt ook microscopisch fijn stuifmeel en zaden van planten naar elders, waar ze kunnen opbloeien. Vogels, vleermuizen, vlinders en vele andere insecten liften al dan niet actief mee op de wind.
Wind is ook adem, manifestatie van leven, die geestkracht en bezieling doet ontwaken. Hij regelt de samenstelling van de atmosfeer. De zuurstof die wij eruit opnemen vormt de brandstof voor al onze levensprocessen, vanaf onze eerste ademteug tot de laatste. Zonder gaan wij binnen enkele minuten dood. Ook ons bewustzijn wordt erdoor gevoed, of we die nu geest, bezieling, chi of prana noemen. De wind verbindt ons met zichtbare en onzichtbare krachten binnen en buiten ons. Wind speelt geen bijrol, maar is van levensbelang.

Met de wind neemt Maja Kooistra (fysisch geograaf, bodemkundige, druïde en sjamaan) je mee op een inspirerende ontdekkingsreis naar de fascinerende wereld van het weer, flora en fauna, landschapsvorming, geur en geluid, aloude culturen en religies, bezieling en zingeving.

Recensie: 09 februari 2022

Voel, ruik, hoor en ervaar de wind in al zijn facetten!

Maja begint haar boek met feiten en wetenschappen over de wind. Wat is wind nu eigenlijk? En hoe zit het met die lage- en hoge drukgebieden. Ze legt ook de werking van de barometer uit en waar wolken vandaan komen. Kortom alle wetenschappen die je moet weten om bij het begin te beginnen; het begrijpen van de wind. Hierin herken je de wetenschapper in haar; fysisch geograaf en bodemkundige. Ik ben weer wat wijzer geworden want normaal hebben die weersberichten nu niet bepaald mijn interesse. Al deze informatie wordt voorzien van prachtige foto’s van wolken, luchten en landschappen. 

Maar wind is ook lucht en heeft zo veel meer facetten, regen, sneeuw, onweer en hagel vallen ook door die lucht en beïnvloeden ons leven en de natuur.
Stormen en tornado’s, en de schade die ze kunnen veroorzaken. Lucht en adem die essentieel zijn, ons leven begint bij de eerste ademteug en eindigt bij het uitblazen van de laatste. We gaan langzaam de spirituele kant op binnen het boek. Ik lees over goden die aanbeden werden voor hun winden, en hoe men ontzag had voor het heftige natuurgeweld. De verschillende pantheons die Maja toelicht in haar boek, en hoe daar de weergoden heersten en vereerd werden.

En naast het spirituele verhaal van de elementen en de windrichtingen, ook uitleg over wat windkracht is. Hoe windrichtingen binnen de aanbidding van de goden hun rol speelden. Sleipnir, het paard van Donar de oppergod, met zijn acht benen, die refereren aan de acht windrichtingen, die Donar door de lucht kan berijden. Mooie mythologie vind ik ook terug in de vele verhalen en uitgangspunten die ze vertelt, het is boeiend om te lezen. 
Maja maakt goed gebruikt van het afwisselen van feiten en prachtige achtergrondverhalen over folklore, geschiedenis en mythologie. 

De wind als drager van geuren, zonder wind zouden geuren niet ver komen. Ook hier speelt de lucht een aangename, of soms niet, rol in ons leven. Ze legt een heel geurenspectra uit. Wat doen geur en reuk met ons? Hoe belangrijk is ademhalen, geuren opnemen. Geuroffers naar de goden worden nog steeds gebracht, en niet alleen in tempels, en voor zowel het afweren als het reinigen ook. 

Wind als belangrijk onderdeel voor de voortplanting van de bomen en planten, de wind die de zaden dragen naar verderop, de verspreiding hiervan voor het nieuwe leven. En ook hier is die geur weer een onderdeel, het aantrekken van vogels en insecten, en de wind die die geuren dan verspreiden. 
De wind draagt ook geluid, en ondanks dat de wind zelf geen geluid maakt, kan het fluisteren, blazen, denken, gieren en bulderen door de lucht. 

Het is een boek vol met correspondenten van de wind en de lucht. Als iemand zich ooit in het element lucht wil verdiepen, het echt wil leren begrijpen en alle aspecten ervan wil doorgronden, dan adviseer ik dit boek direct. Maja weet er een mooie combinatie van wetenschap en spiritualiteit van te maken, haar schrijfstijl leest heel prettig zonder dat de wetenschap saai wordt. En met haar spiritualiteit neemt ze je gewoon mee op reis door die lucht, en laat ze je op de wind meewaaien met al zijn facetten. Hierin herken ik de sjamaan en de druïde in haar. 
Verder schrijft ze stukjes tussendoor, wat korte persoonlijke contactpunten zijn met de Wind, geschreven vanuit haar eigen ervaring en belevenis; die raken echt, zijn prachtig en laten de eigen mens zien in haar. 

Ik vond het een verrassend boek, Maja weet zoveel te vertellen over het onderwerp de wind, zoveel kanten weet ze te belichten, vanuit de veelzijdigheid in haarzelf. En nogmaals, de foto’s in het boek zijn het bladeren erin al meer dan waard. Ik heb echt genoten van de reis waarmee ze mij heeft meegenomen door het boek heen. Wind en lucht krijgen zoveel meer betekenis voor mij. Ik heb nog een boek van Maja liggen op mijn leesstapel, ‘De aarde, de hemel en de bomen’. Eerder uitgebracht, maar wordt dus voor mij het tweede boek van haar om te lezen, ik kijk ernaar uit, want bij het bladeren zag ik wederom zulke mooie foto’s.