Hese Balten van, Corrie – Arcana

Uitgever: A3boeken – ISBN: 978 94 91557 44 6 – 256 pagina’s – Euro 19,50

Haar eens zo hechte gezin valt door ruzies uiteen en ze komt keihard zichzelf tegen. Overmand door verdriet besluit ze op reis te gaan en ze trekt met een camper dwars door Spanje. Ze ontmoet een zigeunerin met tarotkaarten, beleeft mooie trancereizen en ontdekt krachtplekken waar ze de hartslag van Moeder Aarde ervaart. In Andalusië doorstaat ze een vuurloopritueel en een intense zweethutceremonie. Deze reis schenkt haar kracht en inzicht om oude pijnen te doorgronden en een nieuw pad te volgen. Aansluitend gaat ze naar Egypte, waar ze dwaalt door tempels, krachtplaatsen bezoekt en poorten naar het sacrale binnenste ontdekt. Ze komt in contact met haar godinnenwijsheid door bijzondere inwijdingsstappen. Ze ervaart dat haar diepe innerlijke wijsheid nog springlevend is en nauw verbonden met oude inzichten.
In deze spirituele roman verwerkte psychosociaal werker en tarotist Corrie van Hese Balten veel van haar eigen ervaringen. Ze hoopt mensen op een ander spoor te kunnen zetten, nieuwe inzichten te geven. Elk hoofdstuk begint met een tarotkaart, die in het hoofdstuk wordt weerspiegeld, en wordt afgesloten met een meditatieoefening en vragen die de lezer stof tot nadenken geven.

Recensie Serotia 12-06-2020

Ik kende Corrie van haar face-book pagina en het delen van de wekelijkse tarot kaarten. 
Het is dus niet zo vreemd dat toen ik hoorde dat er een boek uitkwam, ik in eerste instantie dacht dat het een tarot boek zou worden, ook mede door de naam “Arcana”. 
Maar al lezend op de website van A3-boeken begreep ik dat het meer was dan dat, en mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Het boek is in roman vorm en gaat over een persoonlijke pad, een levens reis met hobbels en strubbelingen, zoals een levenspad er uit kan zien. Het begint op het donkerste moment van het leven, waar je eigenlijk helemaal in het diepe dal zit. Het verhaal is aangrijpend, maar ook herkenbaar voor mij, ‘that’s life’ in al zijn facetten. Door de hoofdstukken heen zie je de persoonlijke groei, het ontwikkelen van zichzelf, het verwerken van verdriet, een persoonlijke en prachtige reis door het leven, met ‘het licht’ als doel en eindpunt. 
Bij ieder hoofdstuk, wat is opgedeeld in perioden/gebeurtenissen van het leven, kiest ze een bijpassende kaart uit het tarot deck, die de tekst symboliseert, omarmt en weergeeft. Corrie geeft een heel treffend, voor haar typerende, uitleg van de kaart aansluitend bij het voorgaande hoofdstuk. In die duidelijke uitleg herkende ik haar weer terug van haar wekelijkse tarot leggingen
Ze sluit ieder hoofdstuk (-periode) af met een meditatie, een praktische, eenvoudige en werkbare meditatie voor iedereen te volgen en te doen. 
Om een duidelijke verdeling in het boek aan te geven, zijn het ‘verhaal’, de ‘tarot-kaart uitleg’ en de ‘meditatie’ alle drie in een ander lettertype, dat maakt het onderscheid en de overgangen makkelijk te herkennen. 
Ik heb na 2 hoofdstukken lezen, eerlijk gezegd eerst het ‘verhaal’ helemaal door gelezen, toen ben ik terug gaan bladeren en heb ik de betreffende tarot kaarten en de meditaties gelezen. Een aantal meditaties die mij aanspraken heb ik verdeeld over een periode en gedaan. Daarbij denkend aan mijn eigen levensweg en de hobbels. Dat gaf weer inzichten voor mezelf en op die manier heb ik het complete boek ook kunnen toepassen op eigen stukken, en het als een soort van werkboek gebruikt.
Kortom, een verrassend boek, geen tarot boek, maar meer hoe tarot toepasbaar is op het echte leven, en daar dan herkenningspunten aan kunnen knopen.