Greenwood, Susan – Encyclopedie Magie & Hekserij


Greenwood, Susan – Encyclopedie Magie & Hekserij
ISBN 9059200616
256 blz. Veldman, 2003
Bij Veltman Uitgevers is in oktober 2003 verschenen de 2e druk van De encyclopedie van magie en hekserij van Susan Greenwood. De antropologe Greenwood heeft zich gespecialiseerd in magie, hekserij en sjamanisme. Op grond van haar grote kennis op dit gebied geeft ze een overzicht van magie en hekserij over de hele wereld vanaf de prehistorie tot de huidige tijd. Uit haar helder geschreven uiteenzettingen wordt duidelijk wat een uiteenlopende inhoud en vorm een begrip als hekserij kan hebben in verschillende landen en in verschillende tijden. De moderne hekserij, oftewel Wicca, wordt in een apart hoofdstuk behandeld als een nieuwe religieuze stroming, die niet rechtstreeks uit de Oudheid of Middeleeuwen is voortgekomen. Voor wie alleen over Wicca wil lezen, zal hier wellicht niet genoeg van zijn of haar gading vinden, maar wie Wicca in een breder perspectief wil plaatsen en vergelijken met andere opvattingen van hekserij, is dit boek beslist een aanrader. (Ko)
Een vrij groot boek met allemaal herkomsten van hekserij en magie, uit diverse culturen. 256 blz dik, A4 formaat, met allemaal mooi foto’s en plaatjes.
Chinese magie
“Het menselijk leven tussen Hemel en
Aarde is als een wit veulen
Waar je een glimp van opvangt door een kier
in de muur
Slechts een glimp
Het stroomt voort, het overweldigt
Toch is er niets wat niet ergens uit stamt
Het drijft, het zweeft
Toch is er niets wat niet terugkomt
Het leven is een transformatie, net als
De dood
Alle levende wezens voelen verdriet,
De mensheid rouwt
Maar het is enkel het afschieten van een
Hemelse Pijl in
Vrijheid of het leven van de Hemelse zadeltas
Een overgave en verandering die
De ziel vrijmaken, terwijl het lichaam volgt
Voor zijn tocht naar de Terugkeer
Dat zonder vorm voortkomt uit vorm
Vorm keert terug tot het vormloze.
Beschrijving:
Een gedetailleerde historische en antropologische studie over de tradities en praktijken van hekserij over de hele wereld. Een diepgaand onderzoek naar de relatie tussen magie en religie, van prehistorie tot het moderne en postmoderne tijdvak.