Green, Marian – De Magische Kracht van de Natuur


Green, Marian – De Magische Kracht van de Natuur
ISBN 9044312421
Paperback | 237 Pagina’s | House of Books B.V. | 2005
Sinds mensenheugenis maken heksen gebruik van de krachten die de natuur te bieden heeft. Eeuwenoude bronnen als kruiden, planten en bomen dienen ook moderne heksen om te genezen en te bezweren, waarbij ze de stand van de maan en de zon gebruiken om de werking van hun spreuken en natuurgeneesmiddelen kracht bij te zetten. Marian Green, auteur van het alom geprezen standaardwerk De macht van de magie, is een internationaal gerespecteerde expert op het gebied van esoterie en natuurmagie. Aan de hand van oefeningen, rituelen, meditaties en visualisaties laat ze in dit boek zien hoe we contact kunnen maken met de natuur. Helder, toegankelijk en zonder poespas beschrijft Green hoe eeuwenoude krachten voor de eenentwintigste-eeuwse mens toegankelijk kunnen worden en verloren gewaande wijsheid ons leven op een hoger plan kan brengen. De magische kracht van de natuur is een indrukwekkende excursie naar een wereld van ongekende rijkdom.
Marian draagt dit boek op aan de 4 D’s in haar leven: haar moeder Dora, die overleed terwijl ze boek schreef, haar in 2000 overleden partner Dick, de enige jaren geleden overleden Hogepriesteres Doreen Valiente, van wie ze veel leerde en Diane Demdike, de heks uit de Middeleeeuwen die ze door de jaren heen heeft gechanneled. Marian vertelde me dat dit boek, in 2001 in het Engels verschenen als Natural Witchcraft, een herschreven versie is van The Gentle Arts of Aquarian Magic, hier destijds bij Bres verschenen als Magie op eigen Kracht en daarna niet meer verkrijgbaar. Ik ben blij dat verschillende titels van Marian nu weer in het Nederlands verschijnen en ik hoop dat House of Books hier nog lang mee door zal gaan. Marian was, ten onrechte, hier alweer zo’n beetje vergeten en ik hoop dat ze hierdoor weer haar welverdiende bekendheid terug zal krijgen.
Wat me opviel toen ik begon met lezen, was dat ze veel positiever tegenover Wicca staat dan zo’n tien tot vijftien jaar daarvoor. In die tijd schilderde ze Wicca’s vaak af als Heksen die niets weten van de natuur, slaafs hun Hogepriesteres napraten en vooral veel domme dingen zeggen en doen. Zo zie je maar. Volgens de oude heksenwet is alles aan verandering onderhevig. Marian neemt je mee langs maanmysteriĆ«n en zonnesymbolen. Ze ontvouwt de plantenkracht en de band met het landschap. Prettig en vooral inspirerend geschreven, met de haar typerende humor. Ik heb heel veel van Marian geleerd en zal haar daar altijd dankbaar voor blijven. De volgende, in het boek gegeven, limmerick wil ik jullie niet onthouden:
Lilith of the Enterprise Coven
At ritual, she wasn’t a sloven
She said, ‘Cauldron’s outdated,
A sword’s overrated.’
So they dance round a microwave oven.
In het boek wordt deze limmerick ook vertaald, dus als je hem niet vat: snel het boek aanschaffen. Een absolute aanrader. (Joke Lankester)