Donselaar van, Mirjam – De Heilige Nachten

Uitgever: A3Boeken – ISBN: 978 94 91557 46 0 – 144 pagina’s – Euro 24,50

Van oudsher zijn de Heilige Nachten een tijd van transformatie en regeneratie, van dood en nieuw leven. Ze vormen een opmaat naar een nieuwe cyclus voor de zon en de natuur. Onze voorouders leefden nog in diepe verbinding met de natuur en gebruikten deze tijd dan ook om zich terug te trekken in het donker ter voorbereiding op het licht.
Ook nu nog nodigen de Heilige Nachten ons uit om naar binnen te keren, de stilte en het donker in onszelf te betreden voor reflectie en inzichten. Bovendien zijn in de periode van 24 december tot en met Driekoningen de sluiers tussen onze en de andere werelden dun, waardoor je makkelijker contact kunt maken met die andere werelden en degenen die daar verblijven. Dit boek biedt je handvatten om zelf de heilzame uitwerking van het donker te onderzoeken.
Voor elke Heilige Nacht geeft psycholoog en sjamaniste Mirjam van Donselaar oude wijsheid, informatie over soms eeuwenoude tradities, stof tot zelfreflectie en rituele suggesties die je helpen het donker en de geboorte van het licht in jezelf te ervaren. Je leert over de Matrones, midwinterfeesten, rookrituelen, goden en godinnen, de Wereldboom, runen, de bron van oorsprong en meer. Je verbindt je opnieuw met je voorouders, onze wortels, de natuur en met jouw eigen ziel die verbonden is met de bron. Je zult jezelf ervaren als één met alles om je heen, in tijd en ruimte.
Het boek is een ode aan de onzichtbare wereld en zijn bewoners, aan de donkere Moederschoot als bron van nieuw leven, de stilte en de rust. Het is een uitnodiging om vragen te stellen bij de manier waarop je leeft en opnieuw balans te vinden. De Nachten nemen je mee om te ervaren en te voelen. Zo kan ook voor jou deze tijd van het diepste donker van het jaar transformerend uitwerken en krijg je voor alle maanden van het nieuwe jaar een schat aan inzichten.

Recensie Serotia 07-01-2021

Aangestoken door het enthousiasme van een vriendin, toch op de valreep het boek aangeschaft, zodat ik per 24 december kon instappen in de 12 Heilige Nachten. Ik heb het hele boek ervaren als een warme deken die over mij heen kwam, die mij meenam op mijn reis door de donkere tijd. 

Normaal is eind december niet echt mijn favoriete tijd, ik heb persoonlijk niets met kerstdagen en mijn passie voor de tuin ligt even stil. 

Maar wat fijn om via dit boek een soort houvast te hebben, en deze donkere tijd op een andere manier te beleven.  
Allereerst mijn complimenten over alle informatie op zich, die bij iedere Heilige Nacht te lezen was, daar heb ik best veel van opgestoken. Ook gingen verhalen leven, kregen inhoud, kon ik feiten beter plaatsen in de context waar ze hoorden. Kortom, een eyeopener, en op een fijne leesbare manier geschreven, “verteld” zou ik haast zeggen. 

Er stond heel veel -te doen- bij ieder hoofdstuk, maar Mirjam zei al; “Lees het en maak een keuze, want je moet vooral niets moeten in deze periode”. 

Mijn keuze was gevallen op de meditaties, en de 5de en 7e avond koos ik een kleine ceremonie en een visualisatie met een rune. 
Zo aan het einde van mijn dag en begin van de avond een welkom momentje van even wat eigen-tijd.  
Niet te ingewikkeld, niets hoogdravend, gewoon een eenvoudige instructie om even tijd voor jezelf in te bouwen, en een connectie aan te gaan met deze tijd van het jaar. 
Na 4 nachten ben ik ook mijn dromen gaan opschrijven, want die waren helder en ’s morgens nog aanwezig in mijn hoofd. Ben benieuwd wat de bijpassende maanden gaan vertellen over deze dromen. 
Iedere meditatie heeft mij wel iets van inzicht gebracht, ik heb in ieder geval de verslagen opgeschreven om nog wat verder te kunnen kauwen op sommige. 
Ik zit mezelf te bedenken wat ik nu nog meer kan met het boek, want het is te zonde om deze info alleen maar tot de 12 Heilige Nachten te beperken. 

Natuurlijk kan je alle dingen die voor nieuwe doelen staan, ook met nieuwe maan doen, en zo zijn er nog wel wat rituelen aan maanfasen te koppelen, of aan situaties waar je met jezelf aan de slag zou kunnen. Ik zie die opties wel. 
En ik weet nu al zeker dat het boek volgend jaar ook weer dichtbij ligt, en ik met amuletten en dingen maken aan de slag ga. 

De prachtige foto’s zijn een mooie aanvulling die ruimte laten voor eigen invulling en interpretatie.