Bergman, Ineke – Godinnen van eigen bodem

Ineke Bergman
Godinnen van eigen bodem
Illustraties: Pol Wijnberg
21×23 cm, 96 pagina’s
ISBN: 978 90 77408 35 3
NUR: 720
Prijs: 24,50 euro
Uitgever: A3 boeken

In prehistorische tijden – toen de mensen nog in harmonie met de natuur leefden – vereerden zij de Godin. Elk volk had zijn eigen archetypische godinnen, gevormd door het landschap waarin het woonde. Met de komst van één mannelijke God verdwenen de godinnen langzaam maar zeker naar het rijk van het onbewuste. En met hen de vrouwelijke waarden waarvoor zij staan, zoals het zien van eenheid, samenhang, evenwicht in geven en nemen, zorg voor allen en alles, oog voor het belang en de functie van ieder deel van het geheel.

In dit boek maakt Ineke Bergman, astrologe en priesteres van AnnA en Brigida, het spirituele erfgoed van de Lage Landen weer zichtbaar. Zij brengt de acht godinnen in beeld volgens het jaarwiel zoals dat voor deze streek geldt. Per godin geeft Bergman onder meer aan welke elementen, planten, dieren, attributen, symbolen, seizoenen en chakra’s bij haar horen. En hoe je weer contact met haar kunt maken.

De acht godinnen van eigen bodem personifiëren elk op hun eigen manier de oude wijsheid van onze stammoeders. Door met hen te werken verbinden we het bewuste deel van onze psyche weer met het onbewuste deel. Zo vinden we de weg terug naar onbekende, verwaarloosde of vergeten delen van onszelf, alsook naar onze creativiteit.

Inhoud:

 • In den beginne’
 • Eerst was er de Godin

Van matriarchaat naar patriarchaat

Het mannelijke en het vrouwelijke samen maken de mens

 • Weer contact met vrouwelijke kwaliteiten
 • De drievoudige godin
 • Imaginatie

Ademhaling

De alfaknop

Totemdier

Ontmoeting met je innerlijke godin

 • Godinnenbeeldjes
 • Het jaarwiel
 • Altaren

De godinnen:

 • Holle
 • Brigida
 • Ostara
 • Flora
 • Anna
 • Witte Wieven
 • Nehalennia
 • Tanfana
Recensie Serotia:
Even voor Imbolc lag dit boek in mijn brievenbus, net op tijd om het eens door te bladeren en lezen, en tot de conclusie te komen dat het toch wel een bruikbaar boek is, voor mensen die de Godinnen cultuur wat hoger in het vaandel hebben staan, en wie er nieuwsgierig is naar Godinnen van eigen bodem. We worden overspoeld met allerlei panteons, maar van de Godinnen in ons eigen kikkerlandje, weten we erg weinig, merk ik zelf. Heel prettig dat daar dus in dit boek uitgebreid op in wordt gegaan, op een manier die lekker leesbaar is en toebasbaar binnen het jaarwiel van allerlei seizoensfeesten.
Allereerst lees je een stukje geschiedenis over het ontstaan van de Goddinnen cultuur, en dat het feit dat vrouwen leven konden voortbrengen, zij als Godinnen werden vereerd in een tijd dat men nog helemaal geen inzicht had in het werkelijke ontstaan van leven, zaadje/eitje/voortplanting, maar men dit proces in de natuur om zich heen wel zag gebeuren. Ook uitleg over diverse gevonden archeologische Godinnenbeeldjes en hun betekenis.
Dan een korte omschrijving hoe we van matriarchaat naar patriarchaat gegroeid zijn, en wat dat gedaan heeft met het kwijtraken van het vrouwelijke aspect in ons leven, en dan niet alleen voor de vrouwen, maar ook voor de mannen.
De opkomst van de spiritualiteit bracht deze vrouwelijke kwaliteiten weer terug in ons leven, en zo ook de Godinnen.
Verder kwam ik ook nog een hoofdstuk tegen over visualisatie/imaginatie, waarin een voor mij persoonlijk onbekende methode om snel in alfa methode te komen stond, maar wel een interessante manier. Na een paar keer oefenen merk ik duidelijk een toegang tot alfa, ik ga hier zeker verder mee aan de slag. En heerlijk om weer eens in een boek totemdieren aan te treffen, inclusief een visualisatie waarin je jouw totemdier kan vinden. Ook een visualisatie voor de ontmoeting met je innerlijke Godin vind je in dit boek.
Nieuw was voor mij de koppeling van elementen en windrichtingen zoals in dit boek beschreven, aan de andere kant zorgt het weer voor een andere frisse invalshoek.
8 Godinnen passeren de revue in dit boek, gekoppeld aan 8 jaarfeesten, waar ook even kort van ieder jaarfeest een omschrijving te lezen valt, en het gebruik van een altaar binnenshuis.
8 Godinnen met hun achtergrond, verhalen, hoe in contact te komen met, meditatie en correspondenten behorende bij de specifieke Godin van dat jaarfeest.
Gebruikmakend van de informatie uit het boek, heb ik dus een mooie Imbolc viering gehad, ter ere van de Godin Brigida, kon ik een heel verhaal voorlezen over deze Godin, hadden we een mooie meditatie, stond er op mijn altaar een groene en een witte kaars, brandde er salie voor lucht, lagen er sneeuwklokjes voor aarde, een kelk voor water, en een afbeelding van de zon voor vuur. En kwam ik er achter dat in het dorp naast de mijne, Geldrop, een Brigida kerk stond, waar ik op de dag van Brigid 02 februari een kaarsje ben gaan opsteken voor haar. Ik kijk al uit naar de Godin Ostara voor komend jaarfeest.
Extra vermelding: prachtige illustraties van Pol Wijnberg